понеділок, 25 лютого 2013 р.

Провідні художні музеї світу.


Тема: Форми збереження культурної спадщини. Провідні художні музеї світу.
Мета:
* Ознайомити учнів із основними формами збереження культурної спадщини (бібліотеки, музеї, галереї), дати інформацію про відомі музеї світу та їх колекції (Прадо,  Ермітаж,Лувр), вчити аналізувати та інтерпретувати художній зміст творів, використовуючи мистецьку термінологію, вести мистецький діалог, знаходити додаткові джерела для мистецької самоосвіти;
        **  розвивати естетичний смак, ерудицію, творчу уяву;
        ***  виховувати любов до мистецтва, шанобливе ставлення до надбань духовної культури людства.
Тип уроку: Віртуальна подорож (екскурсія)
Обладнання: Карта Європи, репродукції картин, виставка книг „Великі художники”,  «Музеи мира», мультимедійні засоби навчання.
Хід уроку
І.Організаційний момент
ІІ. Мотивація навчальної діяльності.
Бесіда.
На попередніх уроках ми з вами завершили розгляд великої теми „Художні напрями і стилі”. Сьогоднішній урок – це логічне продовження вивчених тем, що стосуються розділу „Основи художньої культури”.
Епіграфом до нашого уроку я обрала слова Дж. Рескіна (англійського письменника, художника, теоретика мистецтва): „Великі нації пишуть свою автобіографію у трьох книгах – у книзі слів, у книзі справ і в книзі мистецтва, але лише остання заслуговує повної довіри”.
    Давайте   спробуємо зазирнути в цю книгу і поміркуймо разом, які заклади існують для того, щоб кожне покоління могло долучитися до цілющого джерела духовності? (театри, концертні зали).
Де зберігаються пам’ятки літератури, науки, мистецтва тощо? (бібліотеки, музеї).
Отже, ми з вами наблизилися до теми нашого уроку, а саме: „Форми збереження культурної спадщини. Провідні художні музеї світу” (запис до зошитів). – 1 слайд.
Мета уроку – 2 слайд
ІІІ. Актуалізація опорних знань.
 Слово вчителя:
 - Перед тим, як розпочати розгляд даної теми мені хотілося б дізнатися у вас, що ви очікуєте від цього уроку, яку інформацію хотіли б отримати?
( Учні на аркушах паперу пишуть свої очікування і залишають на партах до кінця кроку).
Усі надбання культури заслуговують не тільки на бережливе ставлення до них, але й вимагають особливо дбайливого збереження. Картини і літературні твори, скульптурні пам’ятки і архітектурні споруди, нотні записи та кінострічки дійшли до нас через десятки років завдяки праці багатьох людей, які охороняли і зберігали всі ці культурні феномени, поповнюючи ними світову скарбницю культури. З уроків історії ви знаєте про форми збереження культурно-історичної спадщини – пригадайте про них.
Учень:
Ще з давніх-давен, коли людство винайшло першу писемність, виникла потреба у збереженні записів. Поступове накопичення документів, літературних творів привело до виникнення спеціалізованих закадів – бібліотек. Перші бібліотеки з’явилися ще в Стародавньому Вавилоні, а саме слово „бібліотека” вперше згадується в Греції.
Учень:
Бібліотека – установа, культурно-освітній заклад, де зберігаються та видаються книги, журнали та ін., а також здійснюється популяризація і пропаганда літературних творів. –( 3 слайд „Словникова робота”). Наприклад:
·         ( Королівська бібліотека (Національна наукова бібліотека Данії), заснована в 1864 році королем Фредеріком ІІІ).
·         Бібліотека Конгресу (Національна бібліотека США), заснована в 1800 році. Фонди складають більше ніж 40 млн. книг, 70 млн. рукописів, 7 млн. карт.
·         Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського, заснована в 1918 році. Фонд понад 15 млн. одиниць пам’яток слов’янської писемності й рукописів.
Вчитель: Дякую за корисну інформацію.
Твори мистецтва потрібно не тільки збирати й оберігати, але й потрібний заклад, який би пропонував відвідувачам оглянути ці шедеври, отримати від цього насолоду і позитивні емоції.
Учень:
Саме для цього призначені галереї – приміщення для експонування художніх творів,  це також назва багатьох музеїв.
Серед закладів, які зберігають культурну спадщину є й  музеї – заклади, які здійснюють зберігання, експонування історичних документів, пам’яток духовної та матеріальної культури, творів мистецтва, колекцій.
Вчитель:
Музеї поділяються на галузеві, крайові та меморіальні. Давайте розглянемо наступний слайд
( Слайд 4 „Види музеїв”) та звернемо увагу на дошку, де записані види музеїв:
·         Галузеві музеї – історичні, художні, літературні, театральні, етнографічні, промислові, сільськогосподарські.
·         Меморіальні  - присвячені окремим історичним подіям або видатним державним діячам, ученим, письменникам, художникам, композиторам.
·         Крайові – здійснюють збирання, зберігання і експонування історичних документів, творів мистецтва, рослин, тварин та інших колекцій, що характеризують природу, господарство, культуру даного краю
Завдання для учнів:
Погляньте на ці фотографії. Які різновиди музеїв на них зображені? (Слайди  5 – 7).
·         Музей народної архітектури і побуту „Пирогів”. -К
·         Дніпропетровський історичний музей ім. Д.Яворницького. -Г
·         Художній музей м.Дніпропетровська -Г
·         Музейна кімната «Берегиня»  ЗОШ№2 - Г
·         Будинок-музей Д.І.Яворницького. - М
·         Зоологічний музей м.Дніпропетровська - Г
Бесіда:
·         Які музеї ви відвідували?
·         Що найбільше запам’яталося?
·         Які музеї існують у нашому місті?
Сьогодні у нас є можливість здійснити віртуальну подорож провідними художніми музеями світу за допомогою творчого проекту, який готував весь клас. Завдання (слайд 8) , яке стояло перед вами – це:
·         Познайомитися із провідними художніми музеями світу
·         Знати їх місце знаходження і вміти показати його на карті
·         Дослідити історію заснування визначних музеїв
·         Володіти інформацією про мистецькі шедеври, які зберігаються в фондах музеїв
·         Вміти формулювати власні враження , отримані під час спілкування із зразками мистецтва
Для виконання проекту в класі було створено три групи дослідників – мандрівників, які «поїхали» в різні країни Європи, побували на екскурсіях у провідних музеях цих країн і тепер готові поділитись з вами своїми враженнями та провести віртуальну екскурсію до деяких музейних залів. Враховуючи, що ви були в різних музеях, вам необхідно занотувати почуте в таблицях, до яких ми повернемося в кінці уроку.
   
План дослідження
Ермітаж
Лувр
Прадо
Країна, місто



Дата відкриття



Мистецькі шедеври



Власні враження








А зараз послухайте будь-ласка притчу про дві крапельки олії і зробіть відповідні висновки.
Притча „Дві крапельки олії”
Один купець відправив свого сина до найбільшого мудреця світу, щоб довідатися від нього Секрет Щастя. Сорок днів блукав хлопчина пустелею і нарешті вийшов до прекрасного замку, що височів на вершечку гори. Там жив Мудрець.
Він думав, що побачить там святого старця, але натомість, увійшовши до замку, наш герой мов потрапив у вируючий вулик: метушилися купці, по кутках велися розмови, грав невеликий оркестр, а стіл був заставлений розкішними наїдками. Мудрець постійно з кимось  говорив, і минуло зо дві години, поки прийшла черга хлопця.
Мудрець уважно вислухав, за чим той прибув, але сказав, що зараз немає часу тлумачити йому Секрет Щастя. Хай він піде оглянути палац і вернеться через дві години.
 - Зроби лише послугу, - попросив Мудрець, простягаючи хлопцеві ложечку з двома крапельками олії. – Носи це із собою і гляди не розлий.
Хлопчина подався навмання численними залами палацу, не зводячи з ложечки очей, а через дві години прийшов назад.
 - Ну що, - запитав Мудрець, - ти бачив перські гобелени в моїй їдальні? А сад, який десять років вирощував мій садівник? А розкішні пергаменти в моїй бібліотеці?
Розгублений юнак зізнався, що не бачив, - він дбав тільки про те, щоб не розілляти олію, довірену йому Мудрецем.
 - Ще раз піди й оглянь дива мого світу, - звелів Мудрець. – Не можна вірити людині, не знаючи дому, в якому вона живе.
Втішений юнак схопив ложечку й знову подався блукати палацом, не пропускаючи цього разу жодного мистецького твору. Він побачив сад, навколишні гори, красу квітів і те, з яким смаком усе підібране в замку, а повернувшись, детально про все розповів.
 - А де та олія, яку я тобі довірив? – запитав Мудрець.
Глянувши на ложечку, юнак побачив, що олії там не лишилося.
 - Ну що ж, дам я тобі одну пораду, - прорік наймудріший з мудреців. – Секрет Щастя полягає в тому, щоб побачити всі дива світу, не забувши про дві крапельки олії.
Отже, за порадою мудреця ми з вами сьогодні оглянемо шедеври світового мистецтва, але при цьому пам’ятаючи про ті завдання, які стоять перед вами.

Вчитель
То ж помандруємо містами-музеями світу. Надаю слово 1-й групі «мандрівників», які повернулись із Росії.
1-й учень:
Державний Ермітаж – один з найвеличніших музеїв світу і перший російський художній музей. Його заснувала у 1764 році Катерина ІІ, а Микола І у 1852 році перетворив у «публічний музеум», збудував для нього спеціальне приміщення.
Ермітаж має колекцію, яка нараховує близько 3 млн. музейних предметів. З цієї кількості – близько 17 тис. творів живопису, 621 тис. графічних робіт, 12,5 тис. скульптур, 300 тис. творів вжиткового мистецтва, більше 730 тис. археологічних пам’яток та 1,1 млн. нумізматичних пам’яток.
2-й учень:
 Зібрання західноєвропейського мистецтва представляє всі етапи його розвитку від Середньовіччя до нашого часу. Воно вважається найкращим у світі і вміщує близько 600 тис. творів живопису, скульптури, а також малюнки і гравюри. Постійна експозиція займає 120 залів і розміщується у чотирьох будівлях.
Ермітаж володіє двома з 12-ти картин Леонардо да Вінчі, які дійшли до нашого часу – «Мадонна з квіткою» («Мадонна Бенуа», 1478) та «Мадонна Літта»(1490).
3-й учень
«Мадонна Бенуа» вважається однією з перших робіт, в якому вже виявився стиль Леонардо. Ця картина вражає сміливістю трактовки персоналій. Не дивлячись на німби над головами  персонажів, Мадонна з’являється перед нами без будь-яких ознак святості, вона весела, і, навіть, жартівлива. Від картини віє духом реалізму – душевного тепла, світлої радості. Змістовним і композиційним центром цієї роботи є схрещення трьох рук – пухкеньких рученят Дитяти, й по – дівочому тонкої руки Богоматері. Ця деталь розкриває таємний задум Леонардо: таке уявлення Мадонни і Дитяти – є втіленням почуттів матерів всього світу.
1-й учень:
До кращих творів венеціанської школи відноситься «Юдіфь» Джорджоне, а з 8-ми полотен Тіціана шедевром є «Каяття Марії Магдалини».
2-й учень:
Більше 1000 картин розповідають про творчість голландських  живописців ХVІІ – ХVІІІ ст. Безумовним шедевром є  «Повернення блудного сина» ( 1669) Рембрандта.



ВЧИТЕЛЬ:
Дякуємо першій групі і запрошуємо до слова другу групу мандрівників, які повернулись із Франції.
1- учень:
 (Слайд 20) Однією із святинь Франції є Лувр, який був спочатку фортецею, потім – королівським палацом, а сьогодні є Національним музеєм, який є одним із найбільших у світі. Лувр почав будуватися у 1546 році, а як музей відкрився у 1771 році.  Його площа складає понад 160 тис. кв. м. На 60 тис. кв. м. музею експонуються близько 35 тис. творів різних видів мистецтва. Загалом фонд музею складають 300 тис. експонатів. Лувр дійсно можна назвати універсальним музеєм. Його колекції охоплюють чималі географічні й часові простори: від Західної Європи до Ірану, від Античності до 1848 року.
2-й учень:
У Луврі шість відділів, кожен є самостійним музеєм: античності, давньоєгипетського мистецтва, скульптури, живопису, давньосхідного мистецтва, прикладного мистецтва.
        Це найбільш відвідуваний музей у світі, в середньому 15 000 відвідувачів в день, 65 відсотків з яких складають туристи. Лувр став об’єктом підвищеної уваги завдяки книзі американського письменника Дена Брауна "Код да Ві́нчі" і знятому в 2006 році однойменному фільмі на основі цієї книги. Музей заробив 2,5 млн. доларів США, надавши право на знімання фільму в своїх галереях.
3-й учень:
(Слайд 21) Три богині Лувру.
Коли опиняєшся у знаменитому музеї важко не загубитись від великої кількості експонатів ( більше 400 000 ). Але, на щастя, відомо, що там правлять три богині: «Мона Ліза» Леонардо, Венера Мілоська та Ніка Самофракійська. Екскурсоводи Лувру розповідають, що майже всі відвідувачі ставлять два запитання: де знаходяться Венера Мілоська і Джоконда і як пройти до Ніки Самофракійської? Ми ознайомимо вас із чудовими скульптурами.
4-й учень:
 Ніка Самофракійська, вражає красою пропорцій та рухів настільки виразно, що камяна статуя здається живою. За переказами крилата богиня перемоги увінчувала святилище грецького острова Самофракія, який знаходиться в Егейському морі. Чудове зображення крилатої діви ( хоча ми вже звикли, що воно без голови та рук), в одязі, який тріпоче на вітру, наче злетіло з небес на корабель, який став для неї постаментом.
1-й учень:
Венера Мілоська – найбільш знамените зображення античної богині любові у світі. Її назва походить від назви острова Мілос, де її знайшли у 1820 році. Довгий час її вважали одним з найстаріших творів епохи розквіту еллінської культури( Vст. до н.е.). Пізніше фахівці встановили справжній вік скульптури ( вона значно молодша) і критики «охолонули» до неї. Але це не стосується глядачів. В російській культурі, завдяки відомому оповіданню «Выпрямила» Гліба Успенського, вона стала символом всеперемагаючої сили мистецтва. Уособленням тези «краса врятує світ».
3-й учень:
«Мона Ліза» - найзагадковіший і найпопулярніший  твір мистецтва у світі, який приваблює глядачів, навіть своєю відсутністю. Відомо, що коли у 1911 році картина зникла, люди приходили подивитись на те місце, де вона висіла. А з 1914 року, після її повернення – вона користується найбільшою популярністю.
Портрет заможної флорентійки Мони Лізи дель Джокондо, який зберігається в Луврі у Парижі, був намальований десь біля 1503 року.
На ньому ми бачимо молоду чарівну жінку з допитливим поглядом і таємною посмішкою. Вона задумлива, мрійлива, сумна.
Повітряна гра світлотіні в цій картині не тільки створює рельєф форм, допомагає передати міміку обличчя, але й сприяє враженню вишуканості, витонченості і складності душевного життя.
Пейзаж доповнює образ Мони Лізи і створює враження цілісності, єдності. Навіть складки на одязі жінки нагадують круті береги, річки, нерівні дороги.
Отже, Мона Ліза – це витвір Природи, і її таємна посмішка – це також таємниця природи.
2-й учень:
Уже чотири століття Мона Ліза дарує чарівну усмішку людям. Зовні спокійна, але сповнена внутрішньої енергії, ця жінка наділена надприродною здатністю впливу на людські душі і серця. Ось цю надприродну здатність розбудити в людині відчуття прекрасного, виховати благоговійне ставлення до нього і показав Рей Бредбері в оповіданні „Посмішка”.
IV. Рефлекційно-оцінювальний етап.
Вчитель. Наша подорож закінчується. Насамперед хочу подякувати нашим експертам. Давайте пригадаємо, якими країнами ми подорожували. Відповіді будуються на підставі аналізу таблиці.
·         До яких музеїв нас запросили?
·         З творчістю яких художників ми ознайомилися?
·         Назвіть експонати музеїв, які були представлені?
·         Твір якого художника вам запам’ятався? Чому?
Вчитель. З метою більш грунтовного вивчення творчості відомих художників світу мною були підібрані книги унікальної колекції із серії „Великі художники”, де представлені Рубенс, Караваджо, Рембрант, Тициан, Клод Моне, Боттічеллі, Веласкес. Вони допоможуть вам проникнути в світ фарб і кольорів неперевершених майстрів пензля, відчути красу і захоплення від безпосереднього спілкування із невмирущими шедеврами.
Метод „Мікрофон”.
Запитання до учнів:
 Як ви вважаєте, чи досягли ми завдань, які ставили перед собою на початку уроку? (Слайд 6).
 - Чи справдилася ваші очікування від цього уроку?
Чи відчули хоч крапельку щастя на сьогоднішньому уроці?

IV. Повідомлення домашнього завдання. Оголошення оцінок.
 Зібрати інформацію про пам’ятки культури і мистецтва рідного краю.
*Заповнити в зошитах розділ «Музей Прадо»
**Творча робота.  Написати міні-твір „Музей, у якому я мрію побувати”

Ліна Костенко
Вже почалось, мабуть, майбутнє.
Оце, либонь, вже почалось…
Не забувайте незабутнє,
воно вже інеєм взялось!
І не знецінюйте коштовне,
не загубіться у юрбі.
Не проміняйте неповторне
на сто ерзаців у собі!
Минають фронди і жіронди,
минає славне і гучне.
Шукайте посмішку Джоконди,
вона ніколи не мине.
Любіть травинку, і тваринку,
і сонце завтрашнього дня,
вечірню в попелі жаринку,
шляхетну інохідь коня.
Згадайте в поспіху вагона,
в невідворотності зникань,
як рафаелівська Мадонна
у вічі дивиться вікам!
В епоху спорту і синтетики
людей велика ряснота.
Нехай тендітні пальці етики
торкнуть вам серце і вуста.


2 коментарі:

  1. Я хочу поділитися з усіма вами тут про те, як я отримую позику від пана Бенджаміна, який допомагає мені отримати кредит у розмірі 400 000,00 євро, щоб поліпшити свій бізнес. Це було легко і швидко, коли я звертався за кредитом, коли справи ставали грубими з мого бізнесу Містер Бенджамін надає мені кредит без зволікань. ось електронний лист / контакт Whatsapp містера Бенджаміна: +1 989-394-3740, lfdsloans@outlook.com /

    ВідповістиВидалити
  2. Якщо у вас були фінансові проблеми, то вам пора посміхнутися. Вам потрібно зв’язатись лише з паном Бенджаміном щодо суми, яку ви хочете позичити, та періоду оплати, який вас влаштовує, і ви отримаєте позику протягом трьох робочих днів. Щойно я в шостий раз отримав позику в 700 тисяч доларів терміном на 180 місяців з можливістю виплати до закінчення терміну дії. Містер Бенджамін допомагає мені в оренді. Зв’яжіться з ним, і ви побачите, що це дуже чесна людина з добрим серцем. Його електронна адреса - 247officedept@gmail.com, а його номер телефону в WhatApp - + 1-989-394- 3740.

    ВідповістиВидалити